Cronologia solar Plástica Flor

La fàbrica Ideal Plástica Flor va ser fundada l’any 1956. S’hi fabricaven flors i plantes artificials, objectes de decoració per a la llar o per a altres empreses. A la dècada dels 60 va arribar a tenir més de 700 treballadors i a finals dels 70 va deixar de produir per dedicar-se a la importació de flor artificial.

Als anys 90 va començar a desmantellar-se després de 53 anys d’activitat al passeig Valldaura. És la darrera fàbrica que va funcionar al barri de la Prosperitat. El moviment veïnal reivindicava el solar des dels anys 80 per destinar-lo a equipaments i zona verda.

El Pla Especial de Reequipament i Millora de Prosperitat (PERI), aprovat el 1990, contempla la “reserva de sòl per a equipament i espai lliure a la pastilla “Plástica Flor”, definida pels carrers Santa Engràcia, Font d’en Canyelles i passeig Valldaura”. Es tracta d’un solar de 4.697 m2.

Mandat 2007-2011 (regidora Carmen de Andrés, PSC)

Davant les reivindicacions veïnals, l’Ajuntament adquireix la propietat del solar l’any 2009 i enderroca la fàbrica amb els fons del “plan Zapatero”. Es compromet a construir equipaments i zona verda en el mandat 2011-2015.

Mentrestant, CIU anuncia en un consell de districte que té una proposta per fer un equipament destinat a “atraure el turisme a Nou Barris”. El barri respon amb un comunicat de rebuig (17 de març de 2011).

Mandat 2011-2015 (regidora Irma Rognoni, CIU)

Amb el nou Ajuntament el projecte cau del PAM i dels seus pressupostos amb l’argument de la crisi. Es destina de manera “provisional” a aparcament en superfície (unes 140 places) i jocs infantils. Són quatre anys perduts en què no es va avançar. L’Ajuntament confirma que l’equipament no es farà durant el present mandat i es nega a traslladar la fira de la Festa major al solar.

Mandat 2015-2019 (regidora Janet Sanz, Barcelona en comú)

12 de gener de 2016. La regidora es compromet a crear una taula de treball sobre el tema i intentar tenir un projecte consensuat per al mes de juny. El districte proposa implicar a Urbanisme i Ecologia Urbana i tenir en compte els processos participatius de Germenetes (Eixample) i la Rambla (Poblenou). El projecte no es podrà portar a terme en aquest mandat però l’objectiu és deixar assentades les bases per executar-lo en el pròxim amb consens veïnal.

7 de juny de 2016. El Districte vol tenir endegat per al 2017 el procés de participació. S’ha de crear la comissió de treball abans de finals d’any, afegint els agents de l’entorn que calguin (escola, barris propers…). Des de l’AV s’insisteix que la comissió ha de girar a l’entorn d’un pla global d’equipaments. Hi ha una reunió pendent amb Participació per definir com serà el procés.

11 de gener de 2017. El districte es compromet a reactivar el procés de definició del projecte. No s’acaba de veure com organitzar-lo perquè no sigui un guirigall. Falta una proposta estructurada a partir de la qual discutir. El districte suggereix la construcció d’una biblioteca de districte i un auditori. Estudiaran la volumètrica de l’espai per veure si és compatible. Hi ha incògnita sobre l’aparcament subterrani perquè l’auditori hauria d’anar soterrat.

Juny de 2017. S’aconsegueix que la fira de Festa Major es faci al solar. S’aprofita per repintar i redistribuir l’espai d’aparcament.

13 de juliol de 2017. El Consell Municipal de Districte aprova per unanimitat la proposta presentada pel grup municipal ERC i pactada amb BCN en Comú i PSC: “Que el govern del Districte de Nou Barris inclogui a la proposta inicial del procés participatiu per definir el usos de l’àmbit d’Ideal Plàstica Flor, un equipament cultural multifuncional amb característiques i vocació d’equipament referent de districte i de ciutat i que alhora doni sortida a les propostes culturals de les entitats i el veïnat del barri de Prosperitat i del districte. Tot això de forma complementària i sense perjudici d’altres equipaments, espais i usos que en aquesta peça urbanística es decideixin en el marc del procés participatiu amb el veïnat i altres entitats del barri i del districte”.

Loading