Reunió d’entitats sobre el futur del solar de la Plástica Flor

7 de novembre de 2017, local AV Prospe

Assistents: Casal de joves (Adam, Silvia), Peca /Casal de barri (Andrés, Ferni, Quim), Userda (Jordi Foix), Club Esportiu Futbol Sala (Laura, Xavi), Basquet 9 Barris (Santi), Escola Sant Lluís (Elena), Escola Víctor Català (Lourdes), Comerciants de Valldaura (Beni), AV Prospe (Albert, Joan, Pepus, Elia), Kiko, Sergi, Marga

Andrés, Peca (després de fer assemblea conjunta de Peca i Gestora): El Casal s’ha quedat obsolet i no pot acollir tota l’activitat que es genera. Hi ha dues opcions: romandre a la plaça Ángel Pestaña traslladant una part de l’activitat o traslladar-hi tot l’equipament.

El Casal prefereix la primera opció, i proposa la construcció d’un equipament cultural polivalent per a ús compartit de les diferents entitats del barri. A discutir sobre com es gestionaria.

Es valora que un equipament “de ciutat” no hi cap, donat que el barri té moltes necessitats.

Es proposa una sala d’actes de mig aforament (200-300 persones) per fer actuacions i assemblees; sales per fer tallers, inclosos els de cuina, sales per a assaig i creació artística, espai infantil i magatzem.

Es farà una assemblea d’usuaris del Casal: si no hi ha consens sobre la idea de l’equipament compartit, es replantejaria la demanda del trasllat de tot el Casal al solar.

Joan, AV Prospe: Hem de demanar al districte les característiques tècniques de l’espai i un calendari: hem d’acabar la legislatura amb un projecte consensuat, millor amb alguns mesos d’antelació.

Estem d’acord que la prioritat la té el barri. Si sobra espai, parlem de cobrir necessitats del districte.

Compte amb els espais “polivalents” o molt grans: s’ha d’evitar que quedin massa temps sense ús.

Jordi, Userda: Seria interessant una biblioteca de barri, de petit format (que també pot ser polivalent, amb sales d’estudi o per fer xerrades): és una reivindicació històrica del barri.

Adam, Casal de joves: No dupliquem espais: si demanem bucs d’assaig que no siguin petits, hi ha molts al barri, i hi haurà al nou casal de joves: caldrà que siguin més grans, com per exemple per a la xaranga o grups més nombrosos.

Santi, Basquet 9 Barris: El Poliesportiu s’ha quedat petit i no reuneix les condicions: és molt deficient per a un barri amb 26.000 habitants. Podem plantejar-nos construir al solar un poliesportiu en condicions i aprofitar l’edifici actual per cobrir una altra necessitat. S’hi ompliria d’activitat.

Kiko: Hem de pensar també si volem una “sala de trobada” a l’equipament. El referent hauria de ser un espai intergeneracional. I aprofitar al màxim la volumetria (a més demanda, més pisos, potser dos ascensors). Hem de començar a pensar en el disseny de l’espai.

Quant a les sales per a tallers, poden ser “seques” (danses, gimnàstica) i “humides” (cuina, ceràmica..).

Necessitem una biblioteca de barri amb espais per poder estudiar.

Laura, Futbol Sala: El Poliesportiu és molt insuficient per a la demanda. Està sobreutilitzat, i el que no cap es fa a les escoles properes. Un poliesportiu a la Plástica podria solucionar també les necessitats de gimnàs de l’escola Víctor Català.

Sergi, artista del barri: Necessitem llocs per exposar, amb la possibilitat de vendre els materials (gràfics, objectes, bijuteria…), tipus galeria.

Andrés, Peca: No podem renunciar a un auditori per a unes 200 persones: potser hi ha dies que estigui buit, però és necessari. A l’Ajuntament se li ha de demanar el compromís d’aprovar en un ple el document final del procés de participació.

Ferni, Peca: Tenim l’eix cultural al voltant d’Ángel Pestaña (casal) i l’esportiu, al voltant del Poli i la Montañesa. Són equipaments vells i malmesos, que no tindran una vida llarga. Potser és pitjor perquè ho endarrereix tot, però hem de pensar en global, en un pla d’equipaments que ho englobi tot i que potser s’ha de pensar de zero.

Laura, Futbol Sala: Al barri hi ha molta demanda veïnal d’espais per fer celebracions, es pot tenir en compte.

Albert, AV Prospe: Hem de tenir en compte que s’ha obert la negociació del Pla d’Equipaments del districte: s’ha de tenir un preprojecte abans de final d’any. Hem de ser pràctics i pensar que, si no hi ha espai per a tot, la necessitat es pot cobrir amb un equipament situat a un altre barri.

Kiko: En la Ideal hi ha sòl suficient per fer volar la imaginació. I sempre es pot pensar en altres opcions, com oferir a l’Ajuntament altres espais que hagin quedat obsolets.

Adam, Casal de joves: Sembla que estem davant de dues opcions: o poliesportiu o auditori.

Santi, bàsquet 9 Barris: Al poliesportiu tenim uns 1.700 usuaris: no es pot fer un projecte pobre. Igual que ara els usuaris van a jugar a escoles del barri, també poden anar uns altres a fer-hi tallers.

Andrés, Casal de barri: Compte amb les permutes i els canvis d’usos, són molt complicats. No oblidem que a la Plástica hi ha d’anar zona verda.

Joan, AV Prospe: S’ha de demanar a l’Ajuntament la volumetria de l’espai i quants metres de zona verda hi toquen.

Marga, arquitecta: Compte amb la construcció en vertical, fa perdre relació veïnal. És més interessant un espai en horitzontal que creï espais de relació. Es pot treballar en pla i integrar la zona verda a dintre de l’edifici, amb una “coberta verda” (hi ha una línia de subvencions per fer-les).

Albert, AV Prospe: Atenció amb els canvis d’usos: els processos es fan massa llargs. Quant més canvis urbanístics introduïm, més es dilatarà el procés.

Jordi, Userda: Quant als tallers, a part de “secs i humits”, podem incloure el concepte de “silenciosos” (biblioteca) i “sorollosos” (assajos, etc).

Quim, Casal de barri: Al camp de l’Europa hi ha molts serveis a la planta baixa, com una piscina. És molt important si es pot créixer cap a baix.

Pepus, AV Prospe: No oblidem que ha de ser una construcció i manteniment sostenibles i ecològics. Ni l’opinió dels comerços del voltant.

Beni, associació de comerciants: Traslladaré les idees i endegarem un debat a l’associació.

Pròxima reunió: dimarts 12 de novembre, 19 hores, AV Prosperitat

Loading