Crida contra la impunitat de l’extrema dreta

Comunicat de l’Associació de Veïnes i Veïns de Prosperitat, La Prosperitat Cultura en Acció (gestió del Casal de barri de Prosperitat) i la Xarxa 9 Barris Acull

Les entitats sotasignants volem fer pública la nostra preocupació per la situació creada al voltant de l’oposició a l’obertura d’una mesquita al carrer Japó de Prosperitat, el paper destacat que hi estan jugant diversos grups d’extrema dreta i el perill per a la convivència que això suposa si no es prenen amb celeritat mesures adients.

El relat dels fets durant els set mesos que ja dura el conflicte és conegut per l’opinió pública i per les administraciones.

Els diversos actors implicats han pres les seves posicions: els veïns que s’hi oposen ho continuen fent, el teixit associatiu dóna suport a l’obertura, les administracions argumenten que s’ha de complir la llei i, per tant, les persones que promouen el centre estan tirant endavant les obres per adequar el local a la legalitat vigent. Unes obres que estan a punt d’acabar.

A banda del debat que hi ha obert al barri sobre la convivència, el respecte als drets dels uns i els altres o la idoneïtat del lloc triat per obrir el centre, el tema que ens preocupa és la impunitat amb què creiem que estan actuant els grups d’extrema dreta aliens al barri (encara que ben vistos per una minoria de veïns opositors).

Els sabotatges continuats al local, l’extensió de propaganda nazi i islamòfoba pel barri o la incitació a l’odi a les xarxes socials són només alguns dels exemples d’actes directament delictius que han envoltat l’oposició al centre, dels quals la policia té proves presentades a la Fiscalia.

El suport logístic a les manifestacions i cassolades de destacats dirigents de Plataforma per Catalunya, Generación Identitaria o Democràcia Nacional són públics i coneguts per tothom, incloses les administraciones.

De la por de molts veïns i veïnes a mostrar les seves opinions o apropar-se al carrer quan es fan les cassolades diàries podem donar constància les entitats.

Què passarà quan es donin el permisos per a l’obertura del centre és una incògnita per a tothom. El que sí que sabem és que els més perjudicats poden ser els usuaris del centre de culte, famílies, menors d’edat i veïns de Prosperitat que durant tot aquest procés han mostrat una actitud encomiable, oberta al diàleg i respectuosa amb la resta del veïnat.

Les entitats sabem que l’única manera de resoldre aquest conflicte de manera positiva per a la convivència és que els mateixos veïns del carrer Japó, acompanyats de la resta del veïnat, es desmarquin d’actituds racistes i facin fora del barri els grups polítics islomòfobs i antidemocràtics, i amb aquest objectiu estem treballant cada dia.

A la vegada, exigim:
A l’Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat de Catalunya, que doni ordres a la policia perquè aquesta sigui més contundent davant les actituds contràries a la llei, que puguin incitar a l’odi o que malmetin la convivència i la llibertat dels veïns. Tothom ha de saber que els límits a la llibertat d’expressió són els drets de les persones. La policia, com a representant de la llei, no pot tenir una actitud neutral davant la coacció i la intimidació.

A tots els grups polítics del districte i a totes les administracions que, més enllà de la declaració institucional del Consell Plenari que van firmar tots els partits el passat mes de maig, s’impliquin d’una manera més directa, siguin presents al barri el dia de l’obertura del local, facin seguiment dels esdeveniments i es pronunciïn públicament contra el paper dels grups xenòfobs.

Barcelona, 28 de juliol de 2017

Loading