Arbres i ventades: el que és més important no es veu!

Segurament podríem parlar de moltes coses, però aquí ho farem dels arbres. La part més important és la que no veiem, la que està sota terra!

Les arrels són fonamentals per a l’aportació de nutrients i aigua. Com que aquesta part està “amagada”, és gairebé sempre ignorada. No de forma innocent, sinó interessada.

De poc serveix gastar-se els diners en un arbre que té bon aspecte, si a l’hora de plantació, no li procurem un espai suficient i adeqüem tot l’entorn amb una bona terra. Aquí és, precisament, on no es pot estalviar! Només així tenim garanties que sobreviurà i que ho farà en unes condicions saludables. El resultat serà un arbre fort i sa, amb unes arrels que a part d’alimentar-lo, li suposaran un bon ancoratge, capaç d’aguantar fortes ventades.

Ho hem vist aquests dies: arbres que cauen i que posen en risc la seguretat de les persones i les coses. Caiguts, deixen al descobert l’absència d’un aparell radicular capaç de fixar-los.

Tenim els dos pollancres (Populus alba “Bolleana”) que varen caure diumenge 19 de gener a Pablo Iglesias, entre els carrers de la Flor de Neu i Poeta Masifern.

Arbres de gran creixement, plantats sobre el sostre del pàrquing i que “no tenen arrels”. Tots els números per caure, i això que no tenien fulles, el que els hi estalviava l’efecte vela! Per si no n’hi ha prou, és un arbre predisposat a tenir fongs al coll de l’arrel que li provoquen podridura i el debiliten. Moltíssima sort que ningú prengués mal, eren les 6 de la tarda!

A la fotografia, carrer Argullós/ Canyameres, un Brachychiton, amb una “bola” a baix, amb algunes arrels esquifides! És un exemple del que es fa massa sovint: un mini forat, envoltat de terres dolentes i compactades i es col·loca l’arbre, com es pot, a dins. L’eina més efectiva, en aquest cas, seria un calçador!

L’estrany no és que caigui, és que hagi aguantat dret. Ho ha fet com si fos un saltamartí (tentetieso) amb la diferència que sol, no es pot tornar a aixecar!

Loading