
Feina ben feta!
A finals de l’any 2018, durant les obres d’urbanització del carrer Nou Pins, entre els carrers Conveni i Argullós, es varen plantar, a la vorera del costat mar, una filera de 17 Ginkgo biloba.
Durant l’operació, tot passant, vàrem observar com la feina es feia amb rigor i amb professionalitat: forats amplis, retirada de la terra i de la runa existent, aportació de substrat nou i de qualitat, instal·lació curosa de reg localitzat…
Així ho hem anat manifestant amb converses amb diferents veïnes i veïns.
Segur que la forma de treballar era l’aplicació escrupolosa del que deia el Plec de Condicions, però el que sembla que hauria de ser sempre la norma, és una excepció.
Els resultats han servit per demostrar els avantatges de fer les coses bé. Ni un arbre mort, tots amb manifestació de molt bona salut. Exceptuant un atac de pugó, l’estiu passat, i en això, la plantació no en té cap culpa.
Estem avesats a veure operacions semblants fetes de qualsevol manera, estalviant recursos. Aparentment ningú de l’Administració ha vetllat i controlat la feina.
El rendiment econòmic immediat per a les empreses que actuen així està assegurat i poden concórrer a les ofertes a uns preus molts més baixos, als de qui fan les coses com cal.
És possible que a l’empresa, en desconeixem el nom, que va treballar a Nou Pins, no li hagin adjudicat noves plantacions. Ha de donar preus més alts que els de les empreses que fan la patota.
Possiblement en lloc de ser “premiada”, hagi estat desqualificada.
La miopia de qui només es fixa en l’oferta econòmica de les empreses que liciten dona uns resultats catastròfics a curt i a llarg termini i que ens surten molt més cars. D’aquell arbrat, uns moriran, altres maldaran per sobreviure, sense tenir mai un bon aspecte. Ningú ofereix duros a quatre pessetes!
L’Ajuntament dona les xifres d’arbres plantats en una campanya. La dada és important, però ho és més la quantitat que ha sobreviscut després de dos anys i el seu estat sanitari. Aquesta pregunta l’hem feta diverses vegades, però la resposta no ha arribat mai! Tampoc apareix als mitjans de comunicació i que sí que donen la primera.
Aquests ginkgos han tingut un verd esplèndid a la primavera i a l’estiu. A la tardor ens han donat una imatge preciosa quan les seves fulles agafaven uns tons groguencs abans de caure.
Si aquest any us ho heu perdut, seguiu-los l’any vinent i meravelleu-vos amb aquesta espècie d’arbre, sense parents, un veritable fòssil vivent, existent des de fa 250 milions d’anys i que té exemplars vius, localitzats, de més de 2.500 anys!
Verd del barri (text: Joan Catafal / fotos: Alberto Sanagustín)