Davant dels fets ocorreguts a la plaça Ángel Pestaña

Comunicat públic de l’Associació de Veïnes i Veïns de Prosperitat

El passat divendres 9 d’octubre es va produir un lamentable incident a la plaça Ángel Pestaña del barri de Prosperitat. Dos grups d’adolescents s’havien citat a l’indret per enfrontar-se. Va haver baralles que es van estendre als carrers adjacents, encara que la cosa no va arribar a ser greu per l’arribada del Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana. Algun dels joves va ser identificat pels Mossos quan es dirigien al metro de Via Júlia.

Davant la gravetat de l’incident, l’AV de Prosperitat es va posar en contacte amb el districte i vam acordar la celebració d’una reunió dimarts 13 d’octubre al local de l’associació de veïns. A aquesta reunió van assistir representants dels Mossos d’Esquadra i del districte (Guàrdia Urbana i tècnica de prevenció), així com de l’AV.

En aquesta reunió van quedar clares diverses qüestions:
Que aquest enfrontament no té res a veure amb bandes organitzades. Sembla més bé un comportament d’alguns sectors juvenils que l’ús de les xarxes socials ha expandit. De fet, ja havien ocorregut situacions similars en el centre comercial La Maquinista.

Que no està clar que es tracti de joves del barri (els que es van poder identificar no ho eren). Sembla ser que els contendents trien un lloc per a la baralla. També es va suggerir que cada vegada canvia l’espai de la cita.

Que s’havia de fer un treball preventiu, tant d’informació com sobretot de mesures per evitar que aquest comportament es converteixi en una moda perillosa. Els representants del Mossos van demanar que animéssim els pares i educadors perquè alertessin de possibles nous casos. Es va quedar en mantenir la coordinació i seguir treballant el tema, des del barri i les institucions.

Des de l’AV vam proposar tenir una trobada amb representants dels centres escolars del barri (ampes, consells escolars, claustres) per tractar el tema en profunditat. Ens sembla que aquest comportaments violents obeeixen en part a cultures on el masclisme, la violència i la rivalitat hi juguen un paper important. Unes cultures que són exalçades per molts dels sistemes comunicatius (sobretots jocs i altres continguts de la xarxa) que reben els adolescents. Més enllà de la prevenció puntual cal tot un treball cultural per mostrar que la cooperació, les actituds pacífiques i l’empatia amb els altres són valors superiors que ens fan més cívics i feliços.

Divendres 16 d’octubre vam saber, per casualitat, que l’Escola Valldaura havia repartit entre els seus alumnes una nota recomanant “no sortir de casa” perquè estava previst un altre enfrontament a la plaça Ángel Pestaña. Segons vam poder saber, aquesta nota s’havia escrit per recomanació del Mossos d’Esquadra, que havien avisat a l’escola.

A l’AV no ens havien avisat, malgrat l’acord del dimarts anterior. Quan vam trucar al districte vam descobrir que l’Ajuntament tampoc no ho sabia (ni els càrrecs polítics ni la Guàrdia Urbana). I després de diverses trucades va quedar clar que els Mossos coneixien el tema des de feia dos dies.
A mitja tarda de divendres va haver un gran desplegament dels Mossos a la plaça, que estava completament deserta a l’estil d’un duel de “western”. Curiosament, també s’hi havia desplaçat una unitat mòbil de 8TV a la qual algú també havia avisat. Finalment, no va passar res amb els adolescents. Però l’AV sí que pensa que han passat coses preocupants.

La pitjor, la creació d’un clima de por al barri, un clima que genera més desconfiança entre el veïnat, precisament una desconfiança que és el major suport a les actituds violentes.

Des del moviment veïnal tenim moltes preguntes i algunes exigències:
La primera i més elemental: ¿Per què els Mossos no van contactar ni amb l’associació de veïns ni amb el districte, per mirar d’actuar d’una manera consensuada? La solució de crear por i dir a la gent que es quedi a casa és la pitjor de totes. Pensem que allò que evita la violència és que la vida flueixi amb normalitat al carrer. Buidar els carrers només serveix per generar més por. ¿La millor manera d’aturar una baralla d’adolescents és buidar una plaça i ocupar-la?

¿No es podia actuar preventivament fent servir la mateixa informació que corria per internet quan havia dos dies de marge i adolescents identificats el divendres anterior?

Si se sabia que hauria un enfrontament, ¿no es podia solucionar amb una acció menys aterridora en els llocs de pas, més quan se sap que es tracta de joves que no saben a què estan jugant?

¿Qui va avisar la televisió? ¿No era igual de fàcil avisar els interlocutors interessats a resoldre el problema?
Potser som malpensats. Però la plaça Ángel Pestaña fa temps que s’ha convertit en un espai emblemàtic, especialment per als moviments socials de Nou Barris, un districte que últimament s’ha significat en el debat polític de la ciutat per raons diverses. Potser algú vol jugar a aprenent de bruixot i generar una sensació de caos i violència per desprestigiar al districte i allò que representa.

Per tot això:
Demanarem una reunió urgent amb el responsable del Mossos d’Esquadra del districte per aclarir els protocols i les formes d’actuació. El que no pot ser és que es queixin de falta de col·laboració i per altra banda decideixin actuacions com la que hem detallat.

Acordem la convocatòria d’una reunió amb la comunitat educativa del barri per analitzar quin tipus d’activitats podem desenvolupar per prevenir aquests tipus de fets.

Exigim un treball conjunt i lleial entre les entitats, el districte i els Mossos d’Esquadra per desenvolupar una veritable política preventiva.
Continuarem treballant per Prosperitat, profunditzant en el que ja és un barri pacífic, convivencial i amable on fets aïllats no poden ni han d’alterar tot allò que hem construït entre veïns i veïnes de totes les edats.

Barcelona, 19 d’octubre de 2015
Associació de Veïnes i Veïns de Prosperitat

Loading