Jardineria domèstica

Poques són les cases que no tinguin en algun racó de l’interior, a les finestres, balcons, terrats… algun tipus de recipient amb terra i amb alguna planta.
Moltes o poques, amb bon aspecte o malaltisses. Això dependrà de l’habilitat i de la dedicació de cadascú.
És evident que quan el nostre millor jardiner, Nicolau Maria Rubió i Tuduri, deia que la jardineria és l’art del penediment (això d’art, deixem-ho, ja fa molt de temps que no en gastem) tenia tota la raó.
L’home arriba a un lloc i ho arrabassa tot, arbres i plantes, per construir-hi les seves cases, carrers, fàbriques… però després es penedeix i té la necessitat de recuperar el que ha destrossat i fa parcs i jardins.
Aquest estrany lligam ancestral amb les plantes i la terra explica la seva presència a les cases.
Abans les plantes domèstiques eren fruit d’intercanvi i/o donació entre veïns, reproduint-les per esqueix, per divisió i per altres tècniques. Després es va veure que hi havia “mercat” i possibilitat de fer negoci. Al barri fa molts anys que existeixen floristeries. Com, a tot arreu, la crisi s’ha notat, algunes han desaparegut, però també hi ha qui s’ha atrevit a obrir-ne de noves.
Algunes de les plantes que s’ofereixen són les de tota la vida (rosers, geranis…) però la majoria tenen un origen llunyà, són noves i desconegudes, produïdes sovint a moltíssims quilòmetres de casa.
Una volta pels carrers del barri serveix per detectar que el percentatge de balcons i finestres amb plantes és baix i ens atreviríem a dir que la tendència és a empitjorar. Sorprèn la presència en alguns balcons, d’edificis dels anys 60, de suports exteriors incorporats per posar-hi testos. El que abans era un incentiu més, a l’hora de vendre, avui ja no ho seria.
Animem als veïns i veïnes a incorporar plantes i flors als seus balcons, segur que contribuiria a millorar l’aspecte del barri. Tots hem quedat bocabadats quan, en un viatge, veiem patis i balcons amb un esclat de colors i n’hem fet un munt de fotografies.
Recuperem l’intercanvi, és una bona manera de relacionar-se i compartir.

 1,864 total views,  1 views today