Sortim dels límits

Al Verd del Barri parlem de temes que fan referència a Prosperitat. Aquesta vegada, sense que serveixi de precedent, o sí, us proposem sortir del barri.La transgressió ve justificada per les dates. Els excessos, amb el menjar i beure, recomanen fer exercici per recuperar el to que potser hem perdut.
Us proposem una “excursioneta”, més enllà dels límits del barri, a Roquetes. Enfileu cap a la Via Júlia, pugeu per Via Favència, vorera de la dreta i amunt que fa pujada! Apropeu-vos fins al número 179, una mica més enllà de la Biblioteca, de Nou Barris Acull … A la dreta i entre els blocs hi trobareu un arbre especial i molt rar a Barcelona.
Es tracta d’una Radermachera sinica (maragder de la Xina- árbol serpiente). Al llistat d’arbres de Parcs i Jardins de Barcelona, la Radermachera ni hi surt!
La Radermachera en el nostre clima és una planta d’interior. Però aquesta ha trobat, a l’aire lliure, un lloc que li prova. Els seus més de 10 m. d’alçada, amb un perímetre de 110 cm, les seves fulles brillants, els seus fruits, unes espectaculars tavelles sinuoses i tot el seu aspecte, ho avalen.
Aquests espais, entre blocs, en un principi eren petits jardins amb l’empremta de cada veí que els cuidava i decidia què hi plantava.
En aquest cas, testimonis orals, diuen que va ser el veí del 4-4a qui la va portar des de la “torre” que tenia a la zona de Vilafranca. Llavors aixecava poc més d’un metre i tenia el gruix d’una canya.
La seva singularitat mereix ser catalogat i protegit.
Sorprèn que es proposés, a la reunió del 19 de març de 2009, la seva catalogació com Arbre d’Interès Local a la Comissió de Catalogació – Protecció del Verd. Han passat prop de 7 anys i encara queda per resoldre una qüestió com aquesta. No ens ha d’estranyar que després hi arribem tard!
En aquest cas algú s’ha avançat penjant un cartell explicatiu. Se suposa, a l’espera de la necessària i urgent decisió oficial.

Loading