L’extrema dreta explota les nostres pors

Fa molts anys que al nostre barri viu gent de procedència molt diversa. Els processos migratoris són habituals en la història de la humanitat. Es produeixen en múltiples direccions, del camp a la ciutat, d’unes regions a unes altres, d’uns països a uns altres. I amb les migracions, les poblacions es fan més diverses. A Prosperitat, a Nou Barris, fa anys que vivim gent d’orígens molt diversos. Hem aconseguit fer un barri amb un elevat nivell de convivència, solidaritat i bon rotllo.

Però la convivència cal construir-la dia a dia. I de vegades sorgeixen conflictes alimentats per la por, la desconfiança i el desconeixement. Aquest és el fons de l’oposició d’un sector del veïnat del carrer Japó a la instal·lació d’un centre de culte islàmic que compleix amb els requisits legals per establir-se. Un centre impulsat per persones que porten anys al barri, que els coneixem de moltes activitats, als quals comprem en les seves botigues. I que tenen el mateix dret que els altres a viure la seva espiritualitat.

Però de vegades la por tenalla la gent i la torna intransigent. I aquesta por els porta a tractar d’agafar-se a un clau ardent per tal de mantenir la seva postura. Això ja està succeint al barri.

L’oposició al local de culte ha atret l’extrema dreta al barri. Una extrema dreta que mai no ha estat present a Nou Barris, que defensa idees antidemocràtiques, que tracta de dividir a la comunitat entre “els nostres” i “els altres”, i que enyora les dictadures que van costar tantes vides i tant de patiment.

Hem pogut constatar la presència del grup Respeto -que té el seu origen en l’antiga Plataforma per Catalunya-, Generació Identitària i Democràcia Nacional Jove. Els líders d’aquest últim partit (DNJ) han estat recentment condemnats per l’assalt i l’agressió a polítics catalans en el Centre Blanquerna de Madrid, i molts provenen del dissolt partit neonazi Acción Radical. Els tres grups manifesten, doncs, una clara actitud autoritària, i es mostren obertament islamòfobs i xenòfobs, promovent l’odi al diferent com a mitjà per convertir les nostres pors i prejudicis en poder.

Se’ls ha vist a les assemblees. I han començat a florir pel barri pintades de creus gamades i proclames reaccionàries. Ells sí que són un perill per a la convivència al nostre barri, per a la nostra llibertat quotidiana.

No deixem que la nostra por ens faci còmplices. Aprendre a compartir amb tothom és molt més segur i enriquidor que tancar-se en un mateix. No deixem que els nostres temors ens llencin als braços de racistes confessos i potencials dictadors.

Associació de Veïnes i Veïns de Prosperitat i Xarxa 9 Barris Acull

(A la foto, pintada al carrer Japó realitzada per Democràcia Nacional Jove (DNJ), el partit els líders del qual han estat condemnats per l’assalt a polítics catalans en el Centre Blanquerna de Madrid)

Loading