‘Date una huerta’ s’ha de quedar al solar mentre no es facin pisos!

Com molts sabeu el BBVA ha denunciat ‘Date una huerta”, l’hort comunitari de Joquim Valls, per ocupar “la seva” propietat.

Tant el grup que porta endavant el projecte com moltes entitats del barri pensem que fins que no sigui efectiva alguna construcció al solar, l’hort fa una funció social que cal defensar.

Per això estem recollint signatures de les entitats perquè el districte de Nou Barris faci de mediador amb el BBVA perquè cedeixi l’ús del solar al barri mentre no es faci efectiva una obra al solar.

LES ENTITATS DE LA PROSPERITAT SOTASIGNATS ENS ADRECEM AL CONSELL DEL DISTRICTE DE NOU BARRIS:

Per demanar que intercedeixi amb el BBVA per tal que l’hort comunitari “Date una Huerta”, situat al carrer Joaquim Valls 79, sigui cedit a la gestió del barri mentre no es facin obres de construcció.

Història de l’espai

El solar estava obert i abandonat des del 2007, amb un nivell d’insalubritat creixent i alarmant (brutícia, rates i olors pudents), fet que ja havia estat denunciat repetidament pels veïns, sense que la propietat atengués cap dels requeriments.

El mes de novembre de 2016 hi entra la gent del barri, el saneja i el converteix, de mica en mica, en un esplendorós i admirat hort-jardí, per ser gaudit per les veïnes i veïns.

Les tasques de sanejament esdevenen dures des de bon començament, però la il·lusió dels veïns i veïnes, en un clima de cooperació i participació actius, fan que després d’haver tret dos contenidors de runes, l’espai comenci a assemblar-se a un fèrtil indret on conrear.

Amb el solar ja sanejat els veïns i veïnes comencen a portar eines de conreu, planter per anar fent hort, plantes per endegar el jardí, i fins i tot un bar regala taules i cadires per fer l’espai de trobada.

El grup que neteja i conrea l’hort-jardí -unes 30 persones- tenen clar des de bon començament que ha de ser un espai obert i útil per a tothom, i per aquest motiu es fan torns perquè l’espai romangui obert quatre dies per setmana (dimarts, dijous, dissabtes, diumenges i festius, en horaris de matí i tarda depenent l’època de l’any).

Es planteja fer cultiu ecològic, per la qual cosa es composta matèria orgànica que els veïns duen des de casa seva, alhora es munta un sistema de vermicompostatge amb cucs i fins i tot es construeix un “hotel d’insectes”.

Durant un any l’espai, cuidat curosament, ha servit per fer xerrades, actuacions musicals, màgia, poesia, exposicions d’art, pintura mural, i com a eina pedagògica per a petits i grans que, de forma individual i en grup, han vingut de visita… i el que és més important: un espai de trobada, de respecte, d’intercanvi, de cohesió, de fer barri!

Durant aquest any, l’hort-jardí ha estat visitat (en visites guiades pels mateixos veïns que conreen l’espai) per escoles, entitats mediambientals, esplais infantils, grups d’escoltes, grup d’avis amb discapacitats cognitives…

Donada la importància per al barri i la bona acollida per part del veïnat, per a aquest any s’havia fet un projecte per convidar totes les escoles, esplais i casals d’avis del districte a visitar-lo, amb visites guiades on s’explica història del barri, història de l’espai i les diverses plantes que hi ha, el seu conreu i les seves propietats.

Ha estat important veure com dia a dia entren pares amb els fills petits, demanen regadores i els nens i nenes hi gaudeixen regant.

També han estat molt importants els consells que veïnes i veïns ja grans, de diferents procedències del camp, han anat donant.

En aquest moment, gent de totes les edats són visitants habituals que es desfan en elogis i valoren com un tresor seu l’espai.

Per això cal mantenir-ho com una CESSIÓ fins que no tinguin el permís d’obra i la seva data d’inici.

Entitats firmants:

  • Associació de Veïnes i Veïns de Prosperitat
  • Assemblea Gestora del Casal de Barri de Prosperitat
  • La Prosperitat Cultura en Acció (PCA2)
  • Userda 9 (Cooperativa de consum ecològic i responsable)
  • Gestora Poliesportiu Valldaura
  • Club Esportiu Futbol Sala Prosperitat
  • Col·lectiu fotogràfic 9 Barris Imatge
  • Econvincles, hort comunitari de Prosperitat
  • Associació Juvenil Socio-Cultural de Prosperitat (gestió del Casal de joves de Prosperitat)
  • AMPA escola Mercè Rodoreda

Loading